05.05.2018

Te gandesti sa devii jucator profesionist de tenis? Cat de multi bani esti pregatit sa investesti?

Te gandesti sa devii jucator profesionist de tenis? Cat de multi bani esti pregatit sa investesti?

Sa presupunem pentru un moment ca vrei sa devii jucator profesionist de tenis. Sau poate copilul tau vrea. Sau poate vrei tu ca el sau ea sa dezvolte o cariera in tenis. Care este primul obstacol de care te lovesti? Este evident, jucatorul. Sa lucrezi pana la performanta este pe atat de obositor precum suna. Trebuie sa investesti zeci de ore de instruire pe saptamana, trebuie sa fii dispus sa renunti la anumite hobby-uri pentru a obtine timpul si energia necesare pentru a te antrena. Asta daca performanta este obiectivul tau. Dar astazi, vreau sa vorbesc cu tine despre un lucru care reprezinta chiar mai mult decat o bariera fizica si mentala, sau decat efortul necesar pentru a obtine rezultate prin antrenament. Si anume, banii.

Exact. Suma de bani necesara pentru a juca tenis profesionist este uluitoare. Ca fapt divers, exista o multime de jucatori de tenis tineri geniali, talentati, care au renuntat mult pre devreme din diverse motive:

A. Nu isi pot permite sa plateasca ore cu un antrenor de tenis profesionist;

B. Nu isi pot permite echipamente de tenis;

C. Nu isi pot permite sa calatoreasca pentru a fi prezenti la turneele de tenis.

Perspectiva lui Marius Copil: multi copii talentati nu ajung niciodata jucatori profesionisti de tenis.

Acesti copii talentati nu vor ajunge niciodata sa joace tenis profesionist, din cauza sumei pre mare de bani pe care parintii lor trebuie sa o investeasca in anii de juniorat. Astfel, ei nu reusesc sa treaca la faza de jucatori prosefionisti de tenis. Eu, Marius Copil, am avut nevoie de cinci ani pentru a face suficienti bani ca jucator profesionist (fara sa numar anii de juniorat) astfel incat sa imi pot acoperi toate cheltuielile. Este adevarat, APT sustine cheltuielile pentru cazare, care trebuie sa fie in apropierea locului unde se desfasoarea turneele, insa jucatorul este cel care trebuie sa sustina cheltuielile pentru antrenor si preparatory fizic. Cheltuiala poate fi intre 10 000 si 15 000 de EURO pe luna, si poate chiar sa depaseasca pragul superior, in functie de destinatiile turneelor de tenis sau de numarul de turnee consecutive la care participi.

Ce inseamna toate astea? Mai intai de toate, trebuie sa stii ca este necesar sa gasesti sponsori inca din anii de juniorat. O sa descoperi din timp ca banii se vor cheltui imediat, daca tot ce poti face este sa te bazezi pe mami si tati sa te sprijine financiar. Cu siguranta vei avea nevoie de sponsori si mai tarziu, si este o idee foarte buna sa incepi sa lucrezi cu ei cat mai devreme. In acest fel, vei construi intre tine si oamenii care te sustin o relatie de incredere si de respect reciproc, lucru care, la fel ca in oricare alta cariera, te va ajuta foarte mult.

Este posibil sa reusesti sa joci foarte bine cativa ani fara sa atragi un investitor major sau un sponsor notabil, dar, de indata ce turneele internationale vor incepe sa apara (si asta se va intampla destul de repede daca te antrenezi serios si muncesti mult), toate aspectele se vor schimba radical. Daca trebuie sa calatoresti si cu antrenor de tenis si cu preparator fizic, o sa vezi cum costurile vor creste brusc.

Te gandesti ca nu ar trebui sa te apuci de tenis deloc, sau sa renunti? In niciun caz. Inseamna doar ca trebuie sa strangi din dinti si sa fii puternic, sa muncesti mai mult in fiecare zi si sa fii o persoana cat mai buna, mai deschisa si mai sociabila. Cine stie? Poate va veni o zi cand statul va incepe sa investeasca in sport din nou, va incepe sa ajute tinerii sa isi imparta costurile pentru sportul lor preferat. Asta ar fi minunat. Pana atunci: tineti-va de treaba!

Spuneti-va parerea

Claudiu 27.07.2018
Bravo Marius, un articol foarte util in contextul mentalitatii romanesti in legatura cu tenisul de performanta. As aprecia mai mult feedback din viata unui sportiv de performanta cu perspectiva in tenisul international. Numai bine, Claudiu
Laurentiu-sibiu 27.05.2018
Mult succes, inspira adanc si joaca fara miza - vei castiga .
Nicu Diaconu 22.02.2018
Mult succes Marius! Felicirari pentru prestatia in turneul Diemaxtra 2018. Am convingerea ca poti ajunge anul asta in primii 50, poatesi mai sus. Avand in palmares victorie impotriva lui Marin Cilic spune mult despre valoarea ta. Iti tinem pumnii. Sper sa te vad in primii 20 la sfarsit de an. Se poate. Cu multa munca!!! Bafta
Catalin Serbanescu 02.02.2018
Salut Marius, acum am descoperit blogul tau! Felicitari pentru initiativa! Personal am fost tot timpul foarte interesat de aspecte legate de viata unui jucator de tenis, dincolo de timpul petrecut pe teren si televizat in direct. Cred ca sunt lucruri foarte interesante pe care le poti impartasi tinerilor jucatori romani, dar si celor amatori, interesati de tenis, fireste. Spre exemplu, cautand in trecut astfel de informatii, am gasit blogul lui James McGee, cel mai bine clasat jucator irlandez. Am savurat multe dintre postarile lui in care povestea despre greutatile jucatorului de tenis aflat in afara Top 200, experientele lui in materie de meciuri, antrenamente cu alti jucatori, etc. Cred ca ai avea multe de povestit si sper sa faci din aceasta pagina ceva inspirational, cel putin!:)
Succes in acest weekend, la Cupa Davis si hai in Top 50!
Catalin
tenis,tennis,marius copil,marius copil,ATP,ATP,jucator profesionist de tenis,antrenor de tenis,echipament tenis,cheltuieli in tenis,sponsori,jucatori telentati

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies | OK, inchide