01.03.2018

Marius Copil - despre psihologia sportului, aplicata in tenis

Marius Copil - despre psihologia sportului, aplicata in tenis

Inca din cele mai vechi timpuri, profesionistii practicanti din diverse nise ale sportului s-au antrenat enorm din punct de vedere fizic. Iar una dintre componentele care este adesea trecuta cu vederea, atunci cand se analizeaza performanta unei persoane care depune eforturi vizibile in timpul jocului, este pregatirea mentala a jucatorului, care precede meciul in sine. 

Acest aspect nu este vreun capriciu al unui antrenor, nici dorinta de a fi admirat a vreunui jucator, ci un domeniu stiintific, care se bazeaza pe insasi stiinta psihologiei clasice si pe stiinta psihologiei sportului, fiind un factor extrem de important in dezvoltarea si activitatea performanta a unui jucator. In acest sens, psihologia sportiva nu ar trebui ignorata in tenis, un sport in care un jucator profesionist de tenis depune eforturi inimaginabile (la fel ca in orice alt sport de performanta).

Astfel, Marius Copil ne vorbeste despre modul in care un jucator profesionist de tenis trebuie sa invete diferite tehnici mentale care il pot ajuta sa isi imbunatateasca performanta pe teren, dar si stilul personal de a juca. Un jucator de tenis trebuie sa invete sa isi controleze gandirea, intrucat gandurile negative vor influenta in mod negativ abilitatile sale. In acelasi mod, increderea exagerata il va impiedica pe jucator sa performeze la potential maxim.

In ceea ce priveste jocul interior de tenis, Marius Copil ne spune ca exista trei principii pe care le poti aplica pentru a reusi sa stapanesti prejudecatile propriei psihologii, iar acestea sunt: sa iti pastrezi calmul si concentrarea, sa elimini tendinta de a judeca si sa ai incredere in ce poate propriul tau corp.

Invata sa te concentrezi si vei fi pregatit pentru un meci de tenis.

Inca din momentele antrenamentelor, este ideal sa experimentezi beneficiile acestor trei principii, pentru a putea sa te consideri pregatit psihic pentru terenul de tenis. Primul principiu se refera la faptul ca e esential sa reusesti sa te concentrezi in intregime pe joc, si nimic altceva. Al doilea, inseamna sa nu te bazezi pe faptul ca oponentul tau va face sau nu o anumita actiune, fara sa ai vreo dovada clara a acestui aspect.

Acest element este diferit de prezicerea miscarilor oponentului tau, intrucat exista niste semnale clare care iti spun ce anume va face acesta, precum: miscarea soldurilor, schimbarea rachetei de tenis dintr-o mana in alta; insa, a avea tendinta de a judeca orice, nu implica nici unul dintre aspectele descrise mai sus - din contra, implica doar asumarea faptului ca oponentul va face ceva doar pentru ca tu crezi ca ar trebui sa faca lucrul respectiv. Nu in cele din urma, a avea incredere in propriul tau corp inseamna sa ai incredere in eforturile depuse la antrenamente si in momentele in care ti-ai depasit limitele. Desigur, intotdeauna te poti provoca sa iti depasesti propriile recorduri, insa a fi increzator in ceea ce poti face pe teren, inseamna a fi increzator in propriul tau corp. 

Chiar daca am mentionat increderea in propria ta experienta si in antrenamente, un alt aspect important este legat de faptul ca trebuie sa te concentrezi si asupra impedimentelor psihice. Ele sunt, de fapt, evenimente neplacute pe care le internalizezi si care, daca nu sunt controlate, se pot transforma in sabotaj personal.

De exemplu, daca tu crezi ca tie breaks-urile nu sunt punctul tau forte, vei fi mult mai inclinat sa te autosabotezi in aceste momente, doar pentru a-ti confirma ceva ce crezi ca stii deja. Pentru a iesi din acest cerc vicios, trebuie sa faci doua lucruri: primul, sa constientizezi si sa accepti ce se intampla. Acest lucru va fi extrem de folositor, intrucat absenta fricii legate de un potential rezultat iti va permite sa te focusezi pe meci mai mult, iar rezultatele te pot surprinde placut, 

Marius Copil sustine ca este foarte important sa incepi sa lucrezi la increderea pe care o ai in tine insuti cat mai devreme. Cand nu esti increzator, te temi in permanenta sa accepti provocari si sa profiti de oportunitati, si vei ezita sa iei decizii in momente cruciale - de exemplu, atunci cand joci un meci strans. Sfatul meu? Sa nu iti fie teama: antreneaza-te din greu si nu lasa micile esecuri sa iti umbreasca perspectivele si obiectivele.

Spuneti-va parerea

Phil Jacques 27.10.2018
Just watched Marius' spectacular win over Zverev.
This philosophy could not have been more on display today.
A match worthy of a Grand Slam final.
Congratulations Marius.
The Nextgen has been getting the press, but you have demonstrated that at 28, a commitment to these principles can be transformative.

May this be the beginning

Phil Jacques
London Ontario
tenis,tennis,marius copil,marius copil,jucator profesionist de tenis,psihologia sportului,anterior de tenis

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies | OK, inchide