30.05.2018

De la profesionist la incepator: sfaturile lui Marius Copil, pentru cei care vor o cariera in tenis

De la profesionist la incepator: sfaturile lui Marius Copil, pentru cei care vor o cariera in tenis

Tocmai ti-ai cumparat prima pereche de adidasi si prima racheta de tenis, si abia astepti sa le testezi. Si te intrebi, cum ajunge cineva sa faca o cariera din tenis? Pur si simplu iti chemi prietenii la terenul cel mai apropiat si incepi sa alergi dupa minge? Sau, poate, iei o carte si citesti despre tehnici si formalitati. Desigur, aceste doua metode sunt potrivite daca vrei sa incepi sa inveti ceva nou, insa mai exista un aspect pe care trebuie sa il cauti - si anume - sfatul jucatorilor profesionisti de tenis.

In mod normal, sa faci asta este foarte costisitor, cum aproba si jucatorul de tenis Marius Copil, si este si foarte dificil sa gasesti pe cineva pe care il poti intelege sau care este dispus sa iti ofere sfaturi fara a-ti cere nimic la schimb. Insa, in acest articol, mi-am propus sa va dau eu insumi cateva sfaturi pe care le consider esentiale pentru orice incepator care isi doreste sa aleaga o cariera in tenis. 

Sfaturi pentru a deveni un jucator de tenis mai bun.

In primul rand, nu te lasa descurajat de faptul ca trebuie sa exersezi si sa fii perseverent. Stiinta ne invata ca cel mai eficient mod de a invata ceva este practicand acel ceva. Cand vezi 200 de mingi pe care trebuie sa le lovesti pe teren, la antrenament, stiu ca poate parea descurajator pentru un incepator. In mod inevitabil, vei face greseli si frustrarea isi va face si ea loc, alaturi de ele. Este important, insa, sa nu te opresti. 

Marius Copil ne povesteste ca memoria musculara, caile neuronale, trebuie sa se obisnuiasca cu noua ta pasiune. Si cu cat mai multe mingi lovesti, cu atat mai mult devii familiar cu unghiurile, echilibrul, oprirea sau lovirea mingilor. In timp, aceste elemente vor deveni a doua ta natura, si vei deveni capabil sa evaluezi traiectorii din ambele sensuri, si vei lovi mingea de tenis intuitiv, in asa fel incat aceasta sa aiba efect.

In al doilea rand, nu te lasa descurajat de feedback-ul constructiv primit de la antrenor. El este acolo sa te pregateasca pentru viitoarea ta cariera, asa ca de fiecare data cand iti spune ca lovesti mingea de tenis cu prea multa forta, probabil ca asa este, si trebuie sa lucrezi la ajustarea fortei cu care lovesti. De vreme ce antrenamentul este axat pe repetitie, in cazul incepatorilor, o sa ai parte de niste momente si deja-vu-uri foarte suparatoare, daca nu iei in calcul feedback-ul primit. 

Antrenamentul constant este cheia catre progres, asa ca va trebui sa te concentrezi pe ce ai de facut si sa urmezi sfaturile antrenorului; altfel, nu vei reusi sa avansezi, reusind mereu sa iti intrerupi practica si miscarile pentru incapatanarea de a asculta si aplica feedback-ul primit. 

Un alt sfat, pe care l-am obtinut de la jucatorul de tenis Marius Copil, este sa iti amintesti intotdeauna ca dezvoltarea skill-urilor cere timp, in special daca esti nou in sport. Daca esti, atunci va trebui sa depui mult mai mult efort decat o persoana care este deja obisnuita cu disciplina sporitva. In caz contrar, te vei preocupa foarte mult de traiectoria mingilor, care este, probabil, cel mai dificil aspect de stapanit, pentru un incepator. 

Nu-ti face griji, pana sa ajungi sa asimilezi si sa dezvolti tehnici de joc si miscari necesare pentru a juca eficient, vei fi lovit deja suficient de multe mingi incat sa iti formezi cel putin o idee generala despre ce inseamna aerodinamica si traiectoriile implicate in proces. Vei constata ca involuntar anticipezi traiectorii, si nici nu vei sti cum ai facut asta. Pastreaza-ti calmul, concentreaza-te pe antrenamente si vei reusi sa faci performanta, in cele din urma. In mod cert, este o experienta care merita fiecare efort, pentru ca si satisfactia este pe masura. 

Spuneti-va parerea

marius copil,jucator profesionist de tenis,minge de tenis,antrenor,jucator incepator

Pentru a va oferi o experienta de navigare mai buna acest site foloseste cookies.

Daca esti de acord cu acestea, inchide aceasta notificare sau afla mai multe despre setarile cookies | OK, inchide